For snart fire år siden fik journalist Trine Larsen en fedmeoperationen, som hun mener, er den flotteste gave man kan få, når man er overvægtig.
Den ene dag dækker hun Grevinde Alexandras 50 års fødselsdag. Den næste dag handler det om, at Prins Joachim og Prinsesse Marie flytter fra Schackenborg Slot.
Trine Larsen, journalist på Billed Bladet, har nok at se til. Og midt imellem dækningen af de royale begivenheder tager hun sig også tid til et interview omkring overvægtige danskere og fedmeoperationer.
Tab dig først
Trine Larsen har siden teenageårene været en ’stor pige’, men en trafikulykke i 2008, satte for alvor sine tydelige spor. ”Det tog mig et år at komme mig efter trafikulykken, og efter en længere periode, hvor jeg sad i kørestol, tog jeg endnu mere på i vægt”, husker Trine.
En ortopædkirurg, som skulle forestå en knæoperation efter ulykken, mente, at hun var nød til at tabe sig først for at få gavn af operationen, og han foreslog hende en Gastric Bypass.
Trine, der aldrig tidligere havde overvejet en fedmeoperation, begyndte at læse om denne form for hjælp til selvhjælp og valgte at sige ja. Med en vægt på 135 kilo blev Trine Larsen indstillet til operationen, og i efteråret 2010 foretaget en Gastric Bypass på Aleris-Hamlet i Søborg.
Mozambique 2008 – Trine Larsen ses her i hendes velmagtsdage – før hun fik en fedmeoperation og tabte 72 kilo, og vandt masser af livskvalitet.
En gave for livet
Trine Larsen er ikke et sekund i tvivl om, hvad fedmeoperationen har betydet for hende: ”Den har reddet mit liv. Før havde jeg smerter i knæ og led – og jeg spiste smertestillende piller. I dag er jeg smertefri, har ingen gener, jeg har det fantastisk, og jeg tager ikke andre piller, end de vitaminer og mineraler, som anbefales efter en Gastric Bypass”.
Siden operationen for snart fire år siden har Trine tabt 72 kilo – og er i dag en flot kvinde på 1,72 cm og kun 63 kilo, men hun har også trænet en del. ”Jeg svømmer et par gange om ugen, går i fitnesscenter, når tiden tillader det, og jeg har også tidligere gået til zumba”.
”Jeg har været ekstrem heldig – man kan næsten ikke se, at jeg har været overvægtig – andet end lidt på arme og lår, så jeg har ikke behov for hudreduktion”.
Efter Trines fedmeoperation, som hun betragter som ’en gave for livet’, har hun måtte udskifte sin garderobe op til flere gange – fra en str. 56 og nu str. 38 – ligesom hun også er gået en sko str. ned.
Junkfood? Nej tak!
Trine Larsen mener, at man skal se en Gastric Bypass som en livsstilsændring, hvor man skal tænke sig om og ændre kurs. ”Det er den flotteste gave man kan få, når man er overvægtig. Men man skal ikke tro, at det bare er at ’knipse med fingrene’ – man skal arbejde med det både fysisk og psykisk”.
”Efter min operation satte jeg – måske for første gang – mig selv i forreste række. Jeg vil ikke gå på kompromis. Jeg spiser INTET junkfood –så hellere undvære”, siger Trine, der også fra dag 1 har fulgt ’regelsættet for Gastric Bypass opererede’ 100% (fx spise mange og små, proteinholdige portioner og ikke drikke under madindtag, Red.).
Om Trine Larsens langt lettere liv fortæller hun, at hun nu kan røre sig uden at det gør ondt – ja, at hun faktisk kan alt. ”I kraft af mit job rejser jeg jo meget. Nu kan jeg fx sætte mig i flysædet uden først at tænke; hmm, kan jeg mon være dér?”.
”Som tyk kender de fleste til mange fordømmende blikke eller ydmygelsen ved at man ikke kan prøve diverse forlystelser i forlystelsesparker. Det er et svært liv at være overvægtig. Jeg har dog aldrig selv været udsat for ydmygelse eller fordømmende blikke. Det er måske pga. mit arbejde, at folk har opfattet mig på en anden måde”.
”Jeg glæder mig hver dag over den gave, jeg har fået – en Gastric Bypass – en hjælp til selvhjælp”, siger Trine Larsen, der her er fotograferet i Tivoli for kort tid siden.
Psykologhjælp
”Jeg synes at der er meget tabu omkring tykke mennesker. Man tager ikke fat om det, som det handler om. Det er som en sygdom, der skal behandles. Det er ikke bare et spørgsmål om at lukke munden. Som overvægtig kan det være svært at klare det selv – det kræver hjælp”.
Trine mener videre, at de fleste som får en fedmeoperation spiser på følelserne, og har dermed indarbejdet dårlige spisevaner. Ligesom landsforeningen for overvægtige og tidligere overvægtige, BMI Brikken, mener Trine Larsen, at når man skal have en fedmeoperation, skal man også tilbydes psykologhjælp før og efter. ”Man skal finde ud af, hvorfor man er blevet så tyk. Der sker også store forandringer efter operationen, hvor man taber sig hurtigt og oftest rigtig meget, og dette kræver også psykologhjælp for at håndtere”.
Midt i Trines livsstilsændring mistede hun begge sine forældre, og fik på den baggrund tilbud om ti timers psykologbehandlinger, og fik igennem disse samtaler også styr på hendes nye liv som Gastric Bypass opererede.
”Jeg betragter mig selv som begavet, men alligevel kan man som tyk altid finde på undskyldninger som ’det er også synd for mig’, ’Jeg har heller ikke tid til at stå og ordne råkostsalat’ eller ’Jeg starter på mandag – og dermed udsætte livsstilsændringen og fortsat træffe de forkerte valg med mad”, siger Trine, og fastslår dermed, at psykologhjælp er en vigtig brik.
Fedme og fremtid
Efter de senere ugers ensidige mediedækning af såvel overvægtige danskere som fedmeopererede, valgte BMI Brikken at kontakte Trine Larsen for dels at fortælle om hendes nye liv efter mere end en halvering af hendes vægt, og dels at høre om hendes holdning til fedmedebatten:
”Mange af de historier man har læst og hørt om, er skrevet uden empati og forståelse”.
”Hvad koster det ikke samfundet med så mange overvægtige mennesker? Overvægt kan medføre hjertekarsygdomme, sukkersyge, diabetes og flere former for kræft – det koster samfundet millioner af kroner. Derfor bør man lave en tidligere indsats for børn og unge, men i stedet for lukker man Julemærkehjem og sparer penge præcis dér, hvor man bør sætter ind”.
Trine Larsen foreslår endvidere, at hvis man indførte differentieretmoms på de sunde fødevarer, så vil det allerede være en stor hjælp for mange danskere, som måske ikke har økonomisk mulighed for at købe de sunde og oftest dyrere fødevarer.
Et eventyr
Imens enkelte medier betragter de fedmeopererede som en ’dyr post for samfundet’ – med henvisning til evt. efterfølgende komplikationer og plastikkirurgiske operationer – ja, så er Trine Larsen et strålende eksempel på en succeshistorie.
”Min Gastric Bypass er som et eventyr: Jeg har ikke fået nye laster – faktisk er jeg også holdt op med at ryge. Jeg oplever kun positiv respons og det bedste et en livskvalitet, jeg aldrig havde turde håbe på. Jeg kan handle tøj i helt almindelige modebutikker, og jeg skal ikke være nervøs for, om stolen følger med, når jeg rejser mig op”.
”Jeg kan se mig i spejlet, og se resultatet, og jeg glæder mig hver dag over den gave, jeg har fået – en Gastric Bypass – en hjælp til selvhjælp”, slutter Trine Larsen, der blot er én af mange tidligere overvægtige, som har fået en fedmeoperation, og som ikke er en økonomisk belastning for samfundet – i forhold til følgesygdomme pga. overvægt.
Tekst: Gitte Haack, BMI Brikken / Foto: Privat.