Go to Top

Low FODMAP diæt giver ro i maven

“Low FODMAP diæt” er en ny, succesfuld diæt, der kan hjælpe mennesker med irriteret tarm.

Den 1. april 2013 udgiver forlaget Mussmann bogen “Low FODMAP diet – giver ro i maven!”, der er skrevet af Stine Junge Albrechtsen, Mette Borre, Lisbeth Jensen, Marianna Lundsteen Jacobsen og Cæcilie Gamsgaard Seidel (førstnævnte og sidstenævnte udgør – sammen med Mette Bie – teamet af diætister, der er med i BMI Brikkens ekspertpanel).

I bogen – der er den første bog på dansk om denne low FOODMAP diæt – formidler de fem diætister den nyeste viden om irritabel tarm. De beskriver de grundlæggende præmisser for Low FODMAP diet og allervigtigst: Bogen byder på masser af nemme, overskuelige opskrifter til lækker hverdagsmad, som giver ro i maven.

Irritabel / nervøs tarm

Cirka hver 10. dansker har perioder med irritabel eller nervøs tarm, en smertefuld og ubehagelig lidelse. Tidligere anbefalede man patienter med irritabel tarm at spise meget fiberrigt. For nogle har det direkte gjort symptomerne værre. I dag ved vi, at en særlig diæt, Low FODMAP diet, kan hjælpe ca. 70% af dem, der lider af irritabel tarm.

Nyere studier fra Australien og England viser, at Low FODMAP diet kan medvirke til at lindre de symptomer, der opstår, når tarmen er irriteret. Anvendelsen af Low FODMAP diet er i hastig vækst i Australien, USA og England.

Også i Danmark oplever diætister et stigende antal klienter, som har gavn af Low FODMAP diet – og dermed også stigende efterspørgsel på viden og redskaber, der gør det nemmere at gennemføre diæten. Derfor har de fem danske diætister nu skrevet bogen Low FODMAP diet.

FODMAP - Forside

Low FODMAP diet går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, de såkaldte FODMAPs (Fermetable Oligo-, Di- Mono-saccharides And Polyoles), der giver problemer, når man har irritabel tarm. Ved at følge en Low FODMAP diet vil de fleste opleve mindre oppustethed, færre mavesmerter, mindre maverumlen og luftudvikling i tarmen. Symptomer, som for de fleste medfører en række begrænsninger, fx i det sociale liv. For hvem har lyst til at fx at gå i byen, når maven er en spærreballon af luft og man hele tiden er nervøs for at prutte ukontrollabelt eller at skulle akut på toilettet? Med Low FOODMAP diet kan man nu få hjælp til en mere normal hverdag, hvor man samtidigt kan spise sundt og godt.

Bogen Low FODMAP diet gør en svær tilgængelig diæt nem at spise. Bogens forfattere beskriver også, hvorfor Low FODMAP diet lindrer symptomerne ligesom de enkelte FODMAPs beskrives indgående (mælkesukker, frugtsukker, rug, hvede og sødemidler). Low FODMAP diet henvender sig først og fremmest til personer med diagnosen irritabel tarm, men også til pårørende og fagfolk, der vejleder patienter med diagnosen, kan med fordel anvende bogen.

“Low FODMAP diet – giver ro i maven” er på 250 sider og rigt illustreret. Den kan købes hos boghandlere og på internettet. Pris 299,95 kr.

Om bogens forfattere

Stine Junge Albrechtsen er født i 1979 og uddannet diætist i 2008. Har primært arbejdet med overvægtige, men siden har siden december 2011 vejledt i tarmsygdomme på Privathospitalet Aleris-Hamlet i Søborg. Har i januar 2013 afsluttet uddannelse i ”the low FODMAP diet” på King’s College, London. Har eget firma, Guided by Stine, og har skrevet bogen ”Gastric Bypass – inspiration til livet og maden efter operationen” sammen med Den Skaldede Kok.

Stine Junge Albrechtsen colour

 Stine Junge Albrechtsen.

Mette Borre er født i 1959 og uddannet diætist i 1992. Er ansat på Aarhus Universitetshospital  med speciale i mavetarmkanalens og leverens sygdomme. Er underviser på uddannelsen af kliniske diætister i Aarhus og på cand scient uddannelsen i klinisk ernæring i Kbh. Er bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Klinisk Ernæring og medlem af Sundhedsstyrelsens Godkendelsespanel for ernæringspræparater. Er medforfatter til lærebogen ”Klinisk Ernæring” og forfatter på en række emner på Promedicin.dk og Minmedicin.dk. Har i januar 2013 afsluttet uddannelse i ”the low FODMAP diet” på King’s College, London. Har eget firma, diaetist-metteborre.dk

Mette Borre

Mette Borre.

Lisbeth Jensen er født i 1963 og uddannet klinisk diætist i 1989. Har arbejdet med ernæringsbehandling ved mavetarmkanalens sygdomme på Køge Sygehus i 14 år. Siden 2009 ansat på Herlev Universitetshospital med speciale i mavetarmkanalens sygdomme. Har i januar 2013 afsluttet uddannelse i ”the low FODMAP diet” på King’s College, London.

DSC_0605

Lisbeth Jensen.

Marianna Lundsteen Jacobsen er født i 1963 og uddannet klinisk diætist i 1989. Har i 17 år arbejdet med diætbehandling i almen lægepraksis i Sønderjylland. Brænder for den medicinske gastroenterologi og diætbehandlingen. Skrevet bogen ” Boghvede 2” i 2012 sammen med læge Gert Jakobsen. Har i januar 2013 afsluttet uddannelse i ”the low FODMAP diet” på King’s College, London.

DSC_0042

Marianna Lundsteen Jacobsen.

Cæcilie Gamsgaard Seidel er født i 1984 og er uddannet klinisk diætist i 2010. Hun er derefter påbegyndt en kandidatuddannelse på Københavns Universitet i klinisk ernæring som afsluttes i 2013 og har gennem uddannelse en god teoretisk viden om tarmsygdomme. Hun har primært beskæftiget sig med overvægtige ved ansættelse på Aleris-Hamlet siden 2011 og i eget firma Diætist-enheden.

Cæcilie G. Seidel

Cæcilie Gamsgaard Seidel.

Om FODMAP

FODMAP er en forkortelse og dækker over følgende ord:

Fermenterbare  – hvilket betyder at disse kulhydrater nedbrydes af bakterier i tarmen

Oligosakkarider – en gruppe af kulhydrater med mellem to og ti molekyler (enheder)

Disakkarider – undergruppe af oligosakkariderne og består af to molekyler (enheder)

Monosakkarider – et enkelt molekyle (enhed)

And – står for OG

Polyoler – kaldes også sukkeralkoholer og ender ofte på -ol.

Diæten går ud på at begrænse eller helt undgå denne gruppe af kulhydrater, som er kendt for at give problemer, hvis man har en irritabel tarm. Den er udviklet af den australske diætist Susan Shepherd, og blev oprindelig udviklet til patienter med glutenallergi. Det viste sig, at diæten havde rigtig god indvirkning på patienter med IBS/irritabel tarm og i dag anvendes den både i Australien, USA og England som behandling af IBS.